1 Şubat 2012 Çarşamba

BARIŞ MANÇO'NUN ÖLDÜĞÜ GÜN GÖZYAŞI DÖKMEYEN ÇOCUK

O çocuk ben oluyorum evet. yeğenim yanı başımda hüngür hüngür ağlarken,ben ona gülüyordum.sadist biri olduğumu düşünmeyin.Sadece insanların bu adama neden bu kadar çok değer verdiklerini anlayamıyordum.Bütün akranlarım Barış Manço'nun televizyonda ödül olarak diş fırçası verdiği programı izlerken,ben çizgi film izliyordum.Çünkü bu adamın çocuklarla olan diyalogları hep bayağı olmuştu.

Büyümüşte küçülmüş değildim çocukluğumda.Sakın öyle düşünmeyin.Barış Manço'nun adam olur bu çocuk dediği programlara katılıp,kendimi tatmin edeceğime; sokakta arkadaşlarımla oynamayı tercih ederdim.Zaten onun ''adam olur bu çocuk'' dediği çocukların şimdiki hali ortada.

Barış Manço gazına gelmeyi,sokakta hayatı öğrenerek yaşamaya tercih eden jenerasyon ise daha bir gerçekçi oldu.Şimdi o nesil en azından sorgulayabiliyor.Polisten jop yiyebiliyor.Milletvekiline yumurta fırlatabiliyor.Sokaklara dökülebiliyor.

Ya diğerleri ... hani beyni, her yaptığı işten sonra ödül bekleyen çocuklar.onlara ne oldu.aaa pardon onların Barış abileri vardı değil mi.Hani onlara ''sen adam olursun'' vaadinde bulunan Barış abileri.Şimdi onlar ise sürüden ayrılmayan birer koyun oldu.Haksızlıklara boyun eğen,otoriteye karşı gelemeyen,sistemin köleleri oldular.


Ama en güzel yazıyı NİHAT GENÇ usta yazmış zamanında.Barış Manço öldükten sonra öyle bir yazmış ki,gerçekler kimilerine balyoz etkisi yaratmış.Kimileri ise inkar etmiş.Olmaz öyle şey demiş.İşte o '' olmaz öyle şey'' diyenlerin kimler olduğunu şimdi artık daha iyi biliyorsunuz.


İŞTE NİHAT GENÇ'İN O MÜKEMMEL YAZISI :



barış manço’nun ardından ağlamadım, üzülmedim, iyi-köt bir etki bırakmadı, bende. su hortumu gibi gözyaşı dökenleri, beyinleri yıkanmış zavallı insanlar olarak gördüm.
...
80’li yılların banu alkan’ı da nazan şoray değil miydi, ifadesi imkansız … * bir zeka sahibi, mafya işadamlarının … * başımıza sanatçı kim yaptı. en güzel parçasını vererek barış manço.

pop rüzgarları esip, coşkulu genç çocuklar onun şöhretini sollayınca, tüm popçuları toplayıp, tüzlerine baka baka onlarla sinsice dalga geçti, o klipte bulunan genç popçular, barış ağbi bizimle dalga geçti diye ağladılar, duyan olmadı. coşku dolu bir insan böyle cins dolu bir kalleşlik yapabilir mi?

şarkıcılığının yanı sıra tv’lerde eften püften, zeka, düşünce gerektirmeyen onbinlerce programı, basit maliyet, basit beyin gücüyle otuz yıl kim yaptı? eserine güvenen bir insan, ikinci, üçüncü tür çalışmalara kendisini bu kadar kaptırır mı?

kültürel zevksizliğini çocuklarına isim koyarken açığa vurmuş. biri doğukan, biri batıkan.

cenazesinin ardından hanımı onu hangi arabayla uğurladı: mafya filmlerinde olduğu gibi rolls royce’la…

barış manço’nun sesi güzel değildi, vasat bir sesle otuz yıl zirvede nasıl kaldı, bunu ancak demirel gibi siyasilerin de dayandığı bu ülkenin kötüler ve zorbalar ve uğursuzlar tarafından işgaliyle açıklamamız gerekirken, “o her zaman büyüktü” gibi sahtekarca konuşuyoruz.

eli kalem tutan herkes tansu çiller’den nefret ettiğini söylediği günlerde, dyp kadıköy’den başkan adaylığını koydu. gerçek bir sanatçının siyasi beklentisi ne olabilir..

barış manço, bir kez, o kadar itilmiş, yasaklanmış, dövülmüş, yazardan, sanatçıdan bahsetti mi? hayır. bu yüzden bizim de barış manço’yu yazmak aklımızın ucundan geçmedi. onu yazmamız için ölmüş olması gerekirdi, öyle oldu.
...

4 yorum:

  1. sayın yazar ve kendini devrimci sanan yazar bozuntusu aklınca fikirlerini ifade etmiş de adama sormazlar mı sen bu dünya ya da memleket için ne yaptın diye? İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batıracaksın birader.

    YanıtlaSil
  2. Baris Manco gelecegin cocuklarina önem veren onlarla program yapan tek sanatcidir onun yüzüznden dislerimizi fircalamaya baslayan tek cocuk varsa bile o hedefine ulasmis demektir bir seyleri yerinden oynatmis bir sanatcidir sizin gibi kus beyinliler yüzünden bu ülke bu halde

    YanıtlaSil
  3. Barış Manço ve onun sanatının yanında bir kum tanesi bile olamazsın Nih*t G*nç.

    YanıtlaSil