9 Nisan 2012 Pazartesi

Aşkın Gözyaşları

                                      
                        

  
                                 
Hayatım boyunca okuduğum en güzel aşk romanıydı.Tabii yaşım daha genç,bu söz çok iddialı oldu.Ama gerçek bu.yazar Sinan Yağmur, aşkın ilahi yönünü çok güzel anlatmış.Su gibi akıp giden, okuru aşkın en saf haline götüren muhteşem bir eser.

Sinan Yağmur’u daha önce hiç duymamıştım.Kendisini keşfetmem ilk bu kitapla oldu.Doğrusu şaşırdım.İsmini Google’da arattığımda dahi hakkında detaylı bir bilgiye ulaşamadım.İlk kitabı ‘Tennure ve Ateş’, eserleri aşk ve tasavvuf üzerine …

Popüler kültürün bir parçası haline gelen Mevlana ve Şems’i ,ticari amaç güden paçavra kitapların arasından kurtarması ve aşka farklı bir bakış açısıyla yaklaşması edebiyata yeni bir soluk getirdi.Ergenlerin ağzında aşkı aşağılara düşüren yazar Elif Şafak’ın, ders alarak okuması gereken kitap; Aşkın Gözyaşları …

Kitap Mevlana  ve Şems’in birbirlerini tamamlamaları ve ilahi aşka ulaşmalarını anlatıyor.Tabii her aşkta olduğu gibi ayrılık,hüzün,gözyaşı,hasret ve özlem olmazsa olmaz.Birbirlerine yazdıkları mektuplar,Şems’in aşk için başını feda etmesi kitabın en etkileyici bölümleri.
 Altını çizerek okuduğum hoşuma giden kısımlarda oldu.         




Hoşuma giden bölümler ;


v  Aşkı güzel bir kızın gözlerinden alarak maddi ve beşeri bir aşk mecasından sonra tasavvufi  aşka yönelerek ilahi aşka erişmek Mevlana’da, bende  de olmamıştır.ilahi aşk arayışım efsane ve masallardaki gibi beşeri bir aşk sürecinden sonra olmamıştır.


v  Bütün aşklar gerçekte Allah işin aşktır.Aşk iyidir; çünkü ilahidir; ama aşıklar onun hakiki nesnesini tanımayacak olurlarsa o aldatıcı bir perde olarak kalır.
       Aşk,muhtaç olmayan Allah’ın bir sıfatıdır,
       Başka bir şeye duyulan aşk mecazdır.


v  Sarhoşluğun diğer bir sebebi,aşığın,sevgilisini gördüğünde duyduğu sevinçtir.Bu durumda sözü karışır ve aklı gittiğinden hareketleri değişir.Hatta bazen duyduğu bu sevinç,onu doğal bir neden öldürür.Bu doğal neden şudur; kalpteki kan,normalin çok üstünde yayılır (kan deveranı çok fazla süratlenir) ve dolayısıyla gerekli sıcaklığı taşıyan kan kalkpten çekilince,kalp soğuyarak ölüme neden olur.


v  Aşkın denklemi çözümsüz .Alışmak gerek sadece sevmeye.Sevilmeyi tatmadan da yaşamayı öğrenebilir insan.Ama birini sevmeyi,birine sımsıkı bağlanmayı mutlaka yaşamalı.İşte o zaman hayata bir bağlılık olur.


v  Siyaset şeytanın suyudur.Temizlenmek için elinizi suya dokunsanız; bütün bedeniniz,ruhunuz şeytana sayılmış demektir.


v  Tasavvuf ,aşk mezhebidir.Tasavvuf Allah karşısında yoksul olmaktır.O’nun karşısında yoksul ve acizz olmak,O’na muhtaç olduğumuzu kabul etmektir ve bu kabul ne kdar içten ve ihtraslı olursa,sevgiliye erişme konusunda o ölçüde şiddetli bir dürtüye dönüşür.


v  Adem bir buğday tanesi yediği için cennetten alındı.Allah onu dışarı çıkarmak istedi.O herhangi bir emri ihlal etmedi.Allah’In emirleri ihlal edilmekten beri kaldı.Yarın Allah büyük günah işlemiş binlerce insanı cennete alacaktır.O, bir isyan eyleminden dolayı Adem’i cennetten kovar mı ? Adem’in düşüşü,aşkın yüzünde hicaptır.Alemin kendisi bir hicaptır; dolayısıyla onda bulunan her şey de öyledir.


v  Kadın ve erkek arasındaki aşkta bu ilahi aşktan parçadır.Fakat bu dünyevi sevgi,aşk ve bu aşka götüren vasıtalar önünde bazen perde olur.Lakin günün birinde bu perde kalkacak hakiki gaye olan ‘Mahbup’ bütün ihtişamıyla tecelli edecektir.


v  Sevmek,sevilmekten çok daha kolaydır.Fakat âşıksanız hakiki Mahbup’a günün birinde mutlaka vasıl olursunuz.


v  Aşkta ölmeli,yok olunmalı ki gerçek dirilik olsun.


v  Her ruh aşkla nikâhlanmıştır.Ölmek ayrılış değil bilakis hakikatin gerdeğe girme halidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder